Skafosefali , dar bir kafa şeklini tanımlamak için kullanılan bir kelimedir ve düz kafa sendromu ile ilişkilendirilebilir. Uzun ince bir kafa şekli için genel terim, dolichocephaly olarak da adlandırılır. Skafosefali, kafatasının tepesinde önden arkaya uzanan sagital sütürün erken füzyonundan kaynaklanır. Sütürün bebeklik döneminde erken kaynaşmasına sinostoz denir ve bu tip kraniyosinostozun en yaygın şeklidir. Aşağıdaki videoda ayrıntılı bilgi alabiliri
Skafosefali nedir ve neden olur?
Plajiyosefali gibi diğer düz kafa sendromu biçimlerinin aksine , skafosefali genellikle doğuştan gelen bir durum olarak teşhis edilir ve genellikle doğumda bulunur. Bir bebeğin kafatasındaki bağ dokusundan yapılan dikiş şeklindeki bağlantı noktalarına sütur denir. Bunlar çocuk büyüdükçe erken yetişkinlik döneminde sonunda sertleşir.
Sütürler, normalde açık ve esnek kalır ve beynin erken bebeklik döneminde olması gerektiği gibi büyümesine izin verir. Bir veya daha fazla sütürün sinostozu varsa, bu kafatasının bir kısmındaki büyümeyi kısıtlayacak ve kafa şeklinin bozulmasına neden olacaktır. Bu doğumdan hemen sonra fark edilmese de, beyin büyüdükçe deformite daha belirgin hale gelecektir.
Skafosefalide Baş Şekli Nasıl Görülür?
Skafosefali’nin en yaygın belirtilerinden biri, kafatasının kenarlarının dar ve uzun bir kafa şekli olduğudur. Sagital sütür, başın önünden arkasına doğru uzanan uzun sütürdür ve bu sütür çok hızlı birleştirilirse sonuç uzun, ince bir kafa şeklidir.
Diğer yaygın görülen skafosefali belirtileri, önde aşırı gelişmiş bir kaş ve başın arkasında aşırı çıkıntılı bir oksipital bölgedir.
Skafosefali Kafa Şekli Tedavisi
Bebeğinizde skafosefali veya başka bir sinostoz olduğundan şüpheleniyorsanız, kraniyal kask ile yeniden şekillendirme tedavisi uygun değildir.
Deformasyonel Skafosefali
Yenidoğan yoğun bakımda yatan, prematüre bebeklerin, tedavi sırasında olan hareketsiz kalma nedenleri ile, deformasyonel ya da pozisyonel skafosefali ile de karşı karşıya kalabiliriz.
Eğer çocukta sinostoz yoksa kask tedavisi uygulanabilir. Bebeğinize sinostoz teşhisi konulursa, bu durum için en yaygın tedavi cerrahidir ve doktorlarınız size en uygun tedaviyi önerecektir.
Kraniosinostoz endoskopik cerrahisinden sonra, kask tedavisi devreye girerek, bebeğinizin kafatası şekil bozukluğu düzelme süreci tamamlanmış olmaktadır.
Bebeğinizin kafa şeklinden endişeleniyorsanız ve bebeğinizin herhangi bir düz kafa sendromundan muzdarip olabileceğinden şüpheleniyorsanız, ilgili doktor ve ya kranial tedavi merkezileri ile iletişime geçin. Kraniyal kask tedavisinde risk konusunda ailelerin bize sık sorduğu soruları Kranial Kask Kullanmanın Riskleri ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz. Size, bebeğinizin kafa şeklini değerlendirebilecek, etkili tedaviye doğru sonraki adımları atmanıza yardımcı olacak tavsiyeler ve rehberlik sunabiliriz.