Ebeveynler düz kafa sendromu için kullanılan kasklarla ilgili potansiyel risk faktörleri konusunda genellikle endişelidir. Anlaşılır bir şekilde, birçoğu bize “bebek kasklarının kullanılmasıyla ilgili riskler nelerdir?” diye soruyor. Ayrıca “bebeğimin gelişimi için tehlikeli / rahatsız edici / zararlı mı?” sorularını da sık olarak alıyoruz.
Düz kafa sendromu için olan kasklar (plagiosefali kaskları olarak da bilinir), bebeğin kafa şeklini nazikçe düzeltme yöntemidir. Sadece orta ila şiddetli vakalar ve 4-14 aylık bebekler için önerilir. Hafif vakalarda kask tedavisi önerilmemelidir. Plagiosefali hakkında ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Doktor tavsiyesi ve yine doktor gözetiminde olacak şekilde saygın bir klinik seçmeniz koşuluyla (takiplerinizi bir doktorun yapması önemlidir); bu kasklar güvenli, sorunsuz ve ağrısız bir tedavidir ve bebeğinizin gelişimi için kesinlikle hiçbir tehdit oluşturmaz. Peki tüm bu soru işaretleri nereden geliyor?
Bebek Kasklarıyla İlgili İki Yaygın Yanılgı
“Bebeğime zarar verir mi?”
Birçok ebeveyn, bebek kasklarının büyümeyi kısıtlayarak gelişimsel sorunlara yol açabileceğinden endişe duyuyor. Fakat durum hiç de böyle değil: kasklar, büyümenin normal bir hızda devam etmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Düzeltmeyi sağlamak için kask sayesinde büyüme, bebeğin ihtiyaç duyduğu tarafa yönlendirilir, bu da daha düzgün bir kafa şekli ile sonuçlanır.
Pediatric Neurosurgery’de (1999) yayınlanan bir çalışma bunu doğrulamaktadır.
Buna ek olarak, bebek kaskları ve tedavi sağlayan doktorlar da sıkı düzenlemelere tabidir. Kullanmış olduğumuz kasklar , Birleşik Krallık tıbbi ürünler düzenleyicisi olan İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından kişiye özel, invaziv olmayan bir tedavi olarak kategorize edilmiştir. Yani hasta için çok az risk teşkil ettiği düşünülür ve buna göre forseps, pansuman ve dizlik gibi diğer ortez cihazları ile aynı sınıfa girerler.
“Bebeğim rahatsız olacak mı?”
İyi oturan, doğru yapılmış bir kask; doğru takılmış bir kırık veya kalça desteği alçısından daha rahattır ve çok fazla sorun yaratmaz.
Kask kısa süreliğine çıkarılabildiği için hafif cilt tahrişi, terleme ve koku gibi sorunlar kolayca giderilir. Bebeğinizin banyo yapması ve oynaması için kısa süreler verilerek kaskı kabul etme sorunları en aza indirilir.
Kranio-Maksillofasiyal Cerrahi Dergisi’nde (2012), Kask Tedavisinde Komplikasyonlar’da daha önceki bir çalışma şu sonuca varıyor:
“Kask tedavisi , pozisyonel kraniyal deformitenin düzeltilmesi için güvenli bir tedavi aracıdır.” Ve: “ebeveynlerin talimatlara uyması ile çoğu komplikasyon kolayca önlenebilir veya ortadan kaldırılabilir.”
Peki, bebek kaskı kullanmanın herhangi bir riski var mı?
“Risk var mı?” sorusuna yanıt olarak cevabın “bilgimiz dahilinde herhangi bir riski yok” olduğunu güvenle söyleyebiliriz. Bugüne kadar yapılan tüm araştırmalar, bebek kasklarının, kalifiye uygulayıcılar tarafından doktor kontrolünde doğru şekilde takılması ve ebeveynlerin tedavi rejimlerini harfi harfine takip etmeleri koşuluyla, gelişim için risk oluşturmayan güvenli ve ağrısız bir tedavi olduğunu göstermektedir.
Ebeveynlerin yaşadığı yan etkiler ve komplikasyonlar klinik ve ev ortamında minimal ve nadirdir ve kesinlikle ebeveynleri bu tür bir tedaviyi düşünmekten caydırmamalıdır.
Geç kalınması halinde yani bebek doğduktan sonra 14 ay geride kaldığında sadece cerrahi ile düzeltilebilecek olan bir deformitesi olacak ve bu durum ile ömür boyu yüzleşmek zorunda kalacak. Özellikle akran zorbalığı ve özsaygı yitimi çocukluk ve ergenlik döneminin en büyük problemi haline gelecek. Daha büyük çocukların ebeveynlerinden ve şimdi genç yetişkinlerden düzenli olarak yardım edip edemeyeceğimizi soran sorular alıyoruz.
Bebeğinizin düz kafa sendromu için bir kasktan fayda görebileceğini düşünüyorsanız, geç kalmadan bu konuyla ilgilenen kliniğimize başvurabilirsiniz.