Kask tedavisi, bebeklerin kafataslarının şeklini zamanla nazikçe düzeltmek için kullanılır. Yenidoğan bebeklerin kafatasları, kemikler ve kemiklerin arasındaki boşluğu dolduran yumuşak plakalardan oluşur. Bebek büyüdükçe bu plakalar büyür, yavaş yavaş sertleşir ve birbirine örülür.
Bazen bir bebek aynı pozisyonda uyurken, yumuşak plakalar düz bir nokta veya düzensiz bir görünüm geliştirebilir. Bu yaygın duruma plajiyosefali denir ve bebeğinizin beyni için tehlikeli değildir. Durum kendi kendine düzelmezse, çocuk doktorunuz yeniden konumlandırma, egzersizler veya kask tedavisi önerebilir.
Bazen de, bebeğin kafatasının plakaları çok erken veya anormal bir şekilde kaynaşır. Bu durum kraniyosinostoz olarak adlandırılır ve kafa şeklini düzeltmek için kasklı veya kasksız cerrahi tedavi gerektirebilir.
Kask takmak çocuğumun kafasını nasıl düzeltir?
Kranial yeniden kalıplama kaskları genellikle köpük astarlı sert bir dış kabuktan yapılır. Bebeğin başının doğal büyümesini yakalamak için yumuşak, kalıcı baskılar uygulanırken, belirgin alanlarda büyümeyi engeller ve düz bölgelerde büyümeye izin verir. Bebek kafa şekillendirici kask kullananlar kak tedavisi özellikle ilk 6 ay içinde başlandığında başarı oranının hızından etkilenirler.
Bebeğinizin kafası büyüdükçe sık sık ayarlama yapılır. Kask esasen başın büyümesi için sıkı, yuvarlak bir alan sağlar. Çocuğunuz başını bir tarafa yaslamaya devam etse bile, kask başının daha fazla düzleşmesini önlemek için bir yastıklama sağlayacaktır.
Çocuğum kask tedavisine aday mı?
Çocuğunuza deformasyonel plajiyosefali , brakisefali veya skafosefali teşhisi konulursa ve 12 aylıktan küçükse, bebeğin kafasının şeklini düzeltmek için kraniyal yeniden şekillendirme kaskları önerilebilir. Kask, bir doktor tarafından reçete edilmelidir. Tüm bebeklerin kask tedavisi için uygun adaylar olmadığını unutmamak önemlidir ve bunu doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Ek olarak, kraniyosinostozu düzeltmek için endoskopi yapılan çocuklara, kafa şeklini daha da düzeltmek için ameliyattan sonra sıklıkla kask tedavisi verilecektir.
Sigortalar bebeklerde kask tedavisi ücretini ödüyor mu?
SGK, günümüzde bebek kask ücretlerini ödememektedir. Bazı özel sağlık sigortaları kask tedavisini karşılamaktadır.
Bebek kask fiyatları neden farklıdır?
Bebek Kask Fiyatları ülkemizde değişkenlik göstermektedir. Kullanılan materyalin özelliğine göre kask fiyatları değişkenlik göstermektedir.
Her deformitede kafa şekil bozukluğu kask fiyatları aynı mıdır?
Genellikle belirlenmiştir ve kafanın şekil bozukluğu derecesine göre farklı bir fiyat uygulanmamaktadır. Kask tedavileri günümüzde tek kaskla bitirildiği için, tek bir ücret ödersiniz.
Çocuğumun tüm gün kask takması gerekiyor mu?
Evet. Kaskın arkasındaki fikir, günde 23 saat giyilmesidir.
Banyo sırasında çıkarılabilir. Diğer zamanlarda bebeğiniz oyun oynarken, uyurken veya beslenirken sürekli kask içinde olmalıdır. Bebeğinizin gelişim aylarını kask takarak geçirdiğini düşündüğünüzde, bunu bir ebeveyn olarak duymak şok edici olabilir. Vurgulamaktan hoşlandığımız bir şey, kaskın genellikle bebek için rahatsız edici olmadığı ve aktivitelerini kısıtlamadığıdır.
Çocuğum ne kadar süre kask takacak?
Bir kaskla ortalama tedavi genellikle üç -dört aydır, ancak tedavi süresi çocuğunuzun yaşına ve durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Kafatasının doğru şekilde yeniden şekillendiğinden emin olmak için dikkatli ve sık izleme gereklidir.
Çocuğum kask tedavisi görürken doktoru ne sıklıkla görmem gerekecek?
Takip ziyaretlerinin sıklığı bebeğinizin durumunun ciddiyetine bağlıdır. Genellikler kask takıldıktan sonra kontrol takvimi aşağıdaki gibi olmaktadır.
- 14. gün ilk kontrol
- 45. gün ikinci kontol
- 90.gün üçüncü kontrol
- 135. gün dördüncü kontrol
Bebeğinize kalıplı bir kask takılırken ve ayarlamalar yapılırken, kaskı uygulayan doktora birkaç düzenli ziyarette bulunacaksınız. Yukarıdaki kask takılmış bebek kontrol zamanlamaları deformitenin şiddetine göre de değişkenlik gösterebilmektedir.