Bebeklerde kafa şekil bozukluğu, oldukça sık fark edilir bir hale geldi. Kafa şekil bozukluklarına tıbbi olarak, plagiosefali ( yamuk kafa) , brakisefali ( düz kafa) olarak ayrılmaktadır. Bütün olarak kafa şekil bozukluklarına, düz kafa sendromu da denilmektedir.

Hem ailelerin, bebeklerindeki kafa şekil bozukluğu için,  bebeklerin kafasına takılan kask, bebeğinizin  kafatasını yeniden şekillendirmeye yarayacaktır.

Ancak, bu durumun, en ciddi kısmı, kask takılıp, takılmaması konusunda ebeveynin duygusal ve maddi olarak bu zorluğa karşı kararı önem kazanacaktır. Çünkü bebeklerde kask tedavisi ücreti günümüzde oldukça yüksek değerlerde görülebilmektedir.

bebek kafa şekillendiricikask
‍Bazı ebeveynler plajiyosefali ve brakisefaliyi tıbbi bir sorundan ziyade kozmetik olarak kabul ettikleri için tedavi etmekte tereddüt ederler ve bu nedenle deformitenin tamamen kendiliğinden düzelmeyebileceğini bilerek kask tedavisini tercih etmemeyi kabul edebilirler.

‍Öte yandan, bazı ebeveynler ise, bebeklerin kafa yapısı çeşitleri oldukça fazla olan, düz kafa sendromu sorunlarından birine sahip bebeğinin kafasının, müdahale olmadan düzelmeyeceğini düşündüğü için, bir kraniyal tedavi merkezi kliniği takibine girmeyi ve bebeklerde kask tedavisi  görmeyi tercih eder.

Bebeklerde kafa şekil bozukluğu neden artıyor?

‍Plajiyosefali ve brakisefali, Dünya’da Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) ve ölümcül uyku kazalarını azaltmak için halk sağlığı kampanyası ‘Uykuya Dön’ kampanyasının başlatılmasından sonra daha sık hale geldi. Genel olarak düz kafa sendromu denilen, bebeklerde kafa şekil bozukluğu sorunları bu yıllardan itibaren çok sık görülür olmuştur.

Bebeğinizi sırt üstü yatırmak, 1990’lardan bu yana ABÖS ölümlerinde %80’lik bir azalmaya büyük ölçüde katkıda bulunan ve hala tavsiye edilen bir öneridir.

‍Bebeklerin yaklaşık %3’ü konumsal plajiyosefali ve brakisefali gibi yamuk kafa şekline sahiptir ve bir bebek kask tedavisine ihtiyaç duyar.‍

Birçok ebeveyn, bebeklerde yatış pozisyonu önerilerini uyguladıktan ve kimi ebeveynde tortikolis (eğik boyun) gibi bir nedenden dolayı bebek fizyoterapisine girdikten sonra kask tedavisini bir seçenek olarak düşünür.

İlginizi Çekebilir:   Brakisefali nedir ve neden olur?

‍Orta ve şiddetli plajiyosefali ve brakisefali vakaları için, tek başına pozisyon önerileri ile başarı şansının bir sınırı vardır.

Bebeklerde kask tedavisi, şiddetli asimetrik ve düz kafa şekilleri için etkili bir çözümdür. Kafatasını yeniden şekillendiren bir kask takmak, Yamuk olan, kafanın büyümesi kaskın etkisiyle doğru yöne yönlendirildiğinde başın daha simetrik olmasını sağlar. Kliniklerde kullanılan kasklar,  bebeğinizin özelliklerine göre özel olarak üretilmiştir.

‍Sert bir dış kabuk ve yumuşak köpük iç astar ile yapılmış, hafif, nefes alabilir ve rahatlığı artırmak için incedirler, böylece bebeğiniz kısa sürede kask taktığını unutacaktır!

‍Kaskın rengi ve deseni, küçük çocuğunuzun kişiliğine uyacak şekilde özelleştirilebilir.

‍Beklerde kafa şekil bozukluğu kask tedavisine başlamak için en uygun zaman, ortalama tedavi süresi 4,5 ay olan 4 ila 14 aylık yaş arasıdır.

Craniowell tanı ve tedavi merkezinde bebeğinizin kafasının şeklini doğru bir şekilde yakalamak için yüksek hassasiyetli bir 3D tarama ile birleştirilmiş geleneksel değerlendirme tekniklerini kullanarak bebeğinizin kafa şekli asimetrisinin ciddiyetini değerlendirilebilinir.

‍Ebeveynin katılımıyla birlikte, en uygun tedavi yoluna ortaklaşa karar verilir ve kask tedavisini tamamlamak için tekrar tekrar değerlendirmeler yapılabilir.

Menü