Sagital kraniosinostoz, Scaphocephaly veya dolichocephaly olarak da adlandırılan sagital kraniyosinostoz, bir bebeğin kafasındaki kemikler anormal şekilde kaynaştığında ortaya çıkan en yaygın kraniyosinostoz türüdür .
Sagital Kraniosinostoz Nedir?
Kraniyosinostoz, bir çocuğun kafatasındaki belirli kemikler erken birleştiğinde ortaya çıkar. Doğumda, bir çocuğun kafatası, aralarında büyüme plakaları bulunan birkaç ayrı kemikten oluşur.
Kafatası henüz sertleşmiş bir kemik ı olmadığı için beyin içerisinde büyüyebilir ve boyut olarak genişleyebilir. Normal olarak, kafatasındaki sütürler yetişkinlik döneminde kapanır.
Bazı çocuklarda kafa kemikleri olması gerekenden önce kaynaşır. Sagital kraniyosinostoz, başın üst kısmında önden arkaya uzanan sütürün erken kapanması anlamına gelir. Bebekler genellikle doğumdan hemen sonra anormal kafa şekilleri ile tanımlanır.
Bu olduğunda, kafatasının genişleme alanı kısıtlandığı için beyne baskı yapar ve beynin normal büyümesini engelleyebilir. Scaphocephaly ayrıca bir çocuğun kafasının şekilsiz görünmesine de neden olur. Bu nedenle ebeveynlerin bu durumu farketttiklerinde erken dönemde tedavi etmelerini öneriyoruz – tercihen altı aylıktan önce.
Resim 1 . Sagital Kraniosinostoz (1)
Resim 2 : Sagital kraniyosinostoz (1)
Sagital Kraniosinostoz Nasıl Tedavi Edilir?
Kemikler erken kaynaştığında, onları ayırmanın tek yolu ameliyattır. Ameliyat tercihi olarak, beyin cerrahları hastanın durumuna göre hem endoskopik hem de açık kraniyosinostoz ameliyatı yapabilmektedirler.
- Endoskopik kraniyosinostoz onarımı. Genel olarak uygun hastalarda skafosefali için minimal invaziv cerrahi önermemektedir. Genellikle endoskopik cerrahi sonrası, kask tedavisi önerilmektedir. Hem travmadan korumak, hem de devam eden şekillenmenin doğru yönlendirilmesi için önemli bir destektir.
- Açık kraniyosinostoz onarım cerrahisi. Minimal invaziv cerrahiye aday olmayan çocuklar için geleneksel bir teknik kullanır. Bu tettkik ile, kanama olasılığı ve yoğun bakımda kalma süresi biraz daha uzun olabilir.
Sagital Kraniosinostoza Ne Sebep Olur?
Sagital kraniyosinostoz, sağlıklı bir bebekte bilinen bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir, ancak aşağıdakilerle de bağlantılıdır:
- Apert sendromu
- Beare-Stevenson sendromu
- Crouzon sendromu
- Jackson-Weiss sendromu
- Müenke sendromu
- Pfeiffer sendromu
Sagital Kraniosinostoz Nasıl Teşhis Edilir?
Genellikle basit bir fizik muayene ile sagital kraniyosinostozu teşhis edebilir. Ayrıca teşhislerini doğrulamak için hızlı, ağrısız bir görüntüleme yöntemi (X-ray veya CT taraması) istenir.
Kaynak : R. Seeberger, J. Hoffmann, C. Freudlsperger, M. Berger, J. Bodem, D. Horn, M. Engel,
Intracranial volume (ICV) in isolated sagittal craniosynostosis measured by 3D photocephalometry: A new perspective on a controversial issue, Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery, Volume 44, Issue 5, 2016, Pages 626-631, ISSN 1010-5182, https://doi.org/10.1016/j.jcms.2016.01.023.