Brakisefali nedir?

Brakisefali (Düz kafa) , kafatasının arkasında düzleşmiş bir alan ve geniş olması ile karakterize bir durumdur. Ebeveynlerin çoğu, bebeklerinin brakisefal kafa şeklini, bebeklerinin başı beklenenden daha geniş göründüğü ve kulakları bazen dışa doğru itildiği sekiz haftalıkken fark eder. Brakisefal kafa şeklinin nasıl anlaşılabileceği hakkında daha fazla bilgi için lütfen okumaya devam edin.
Brakisefali tanımı şu şekildedir: nispeten geniş, kısa bir kafatasına sahip olmak (tipik olarak eni uzunluğun en az yüzde 80’i kadardır).

Brakisefali olan bebeklerde, kafa genellikle arkada daha yüksektir ve boyuna doğru herhangi bir ovalleşme olmaksızın başın arkası tamamen düz görünebilir. Brakisefalik kafa, düz kafa sendromunun bir şeklidir ve tek başına veya plajiyosefali ile birlikte bulunabilir . Brakisefalik kafa şeklinin 4 belirtisini özetleyen blog yazımızda brakisefalinin belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin .
Bebeklerinin kafasında düz bir alan fark eden ebeveynler için plajiyosefali ve brakisefalinin arasındaki farkı anlamak kafa karıştırıcı olabilir, ancak önceki yazımız plajiyosefali ve brakisefalinin arasındaki fark ve düz kafa sendromuyla nasıl ayrıştıkları hakkında rehberlik ediyor .

Brakisefali Neden Olur?

Brakisefali, bebeğin başının doğal büyümesinin dış basınçla karşılaştığında gelişir ve bu da başın o bölgesindeki büyümeyi engeller. Erken bebeklik döneminde, bir bebeğin kafatası, bu dış basınçlar tarafından şekillenecek kadar yumuşaktır, bu da kafatasının bölgelerinin şeklinin bozulmasına ve brakisefali ile sonuçlanmasına neden olabilir.
Bu dış basıncın çeşitli brakisefali nedenleri vardır; bunlar doğum öncesi anne rahminde ya da rahim dışındaki dış baskıların bir sonucu olabilir.

İlginizi Çekebilir:   Plagiosefali (Düz Kafa, Yassı Kafa, Yamuk Kafa) Nedir?

En yaygın brakisefali nedenleri şunlardır:

Brakisefalinin Konumsal Nedenleri

Uyku sırasındaki pozisyonel baskı:

Bebekler, bebeklik döneminde gelişme eğiliminde olan yumuşak, esnek bir kafatası ile doğarlar. Bebeğinizin her gece aynı pozisyonda uyuma eğilimi varsa, bu nedenle başının aynı bölgesine basınç uygulanmaya devam ederse, kafatasında düzleşme meydana gelebilir. Düzleşen alan geliştikçe, bebeğiniz o pozisyona daha da alışabilir ve düzleşmeyi daha da artırır. Veya kafaları doğal olarak bu pozisyona dönebilir.
Bu brakisefali nedeni, özellikle ebeveynlere verilen uyku tavsiyesi nedeniyle yaygındır. Uykuya Dönüş kampanyası, ebeveynlere, Ani Bebek Ölümü Sendromu’ndan (SIDS) korunmak için bebeklerini sırt üstü yatırmalarını tavsiye etmektedir. Düz kafa sendrom sıklığı üzerindeki etkisi rağmen, çok başarılı bir uyku pozisyonudur ve uykuda ölüm riskini azaltmıştır . Bu harika kampanya başladığından beri, beşik ölümüne maruz kalan bebeklerin sayısı önemli ölçüde azaldı. Güvenli uyku önerilerimizi doktoryasar.com web sitemizdeki yazımızdan okuyabilirsiniz.
Brachycephaly tedavi hafif durumlarda pozisyon ile düzeltme, ileri durumlarda ise kask tedavisini içerir.

Konjenital Brakisefali Nedenleri (Doğumsal)

Büyük kafa boyutu:

Bazı bebeklerin kafa boyutları diğerlerinden daha büyüktür ve çok küçük bir bebeğin kasları, başını farklı bir pozisyondan diğer pozisyona çevirmesini sağlayamaz.

Doğum sırasında doğum öncesi yamulmalar:

Bir bebek, ana rahminde konumlanması veya doğum kanalına inmesi nedeniyle brakisefalik kafa şeklinde doğabilir.

OligoHidramnios (düşük amniyotik sıvı seviyesi):

Annenin amniyotik kesesi yeterince sıvı içermediğinde, rahimde de daha az baskılama olur. Ek olarak, rahimde ikizler gibi birden fazla bebek varsa, bu durum rahimde ‘kalabalık’ oluşmasına neden olur. Bu doğum öncesi ortam bebeğin kafatasına aşırı baskı uygulayabilir ve brakisefalik kafa şekline neden olabilir.

Küçük çocuğunuzun brakisefalik olduğundan şüpheleniyorsanız ve daha fazla bilgi edinmek ve profesyonel bir teşhis almak istiyorsanız kraniyal tedavi merkezleri ya da bu konu ile ilgilenen doktorlar ile görüşmelisiniz. Ana sayfada daha ayrıntılı tedavi ve öneri bilgilerine ulaşabilirsiniz

 

İlginizi Çekebilir:   Bebeklerde Düz Kafa Oluşumunun Önlenmesi  
Menü