Düz kafa sendromu, başın arkasında veya yanında kafa şeklinde bir düzensizlik olarak kendini gösterir. Ebeveynler genellikle sekiz haftalık bebeklerde düz bir kafa fark ederler, bebeklerinin başının biraz geniş olduğunu, kulağın bir yandan öne doğru itildiğini veya kaşının daha belirgin olduğunu fark ederler. Durum, bebeğin sahip olduğu düz kafa sendromunun tipine bağlı olarak bebeğin kafasının asimetrik veya deforme görünmesine neden olabilir. Bu bazen ‘bebklerde düz kafa’ olarak aranır ama aslında düz kafa sendromu olan bir bebektir.

Bir bebeğin kafatası kemikleri (sütürleri) çocukluk çağına kadar tam olarak kaynaşmadığı için kemikleri yumuşaktır ve bu nedenle özellikle doğduklarında aynı pozisyonda yatarlarsa şekil değiştirebilirler. Ya da erken doğum kanalına inen veya anne karnında sabit bir pozisyonda kalan bebeklerde kafaya herhangi bir baskı uygulanması bu baskıların olduğu yerde kafa şeklinin düzleşmesine neden olabilir.

“Bebeklerde düz kafa ” için daha ayrıntılı bilgi istiyorsan, düz kafa sendromu nedir , adlı bilgilendirici blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Düz Kafa Sendromu Türleri

Basıncın nereye uygulandığına ve bunun sonucunda kafanın şekline bağlı olarak birçok farklı düz kafa sendromu türü vardır.

Düz kafa sendromunun dört ana kategorisi vardır, aşağıda ebeveynlerin kolayca tanımlayabilmeleri için her birinin açıklamasıyla birlikte bir liste verilmiştir:

Düz kafa sendromunun en yaygın türü olan plajiyosefali ile “bebeğimin kafasının bir tarafı düz” diye düşünmüş olabilirsiniz. Genellikle başın yan ve arkasına doğru düzleşme olarak tanımlanır, yukarıdan bakıldığında başın asimetrik görünmesine neden olur. Ebeveynlerin fark edebileceği bir diğer önemli özellik, bebeklerinin kulaklarının hizalı olmayabileceği ve düzleşmiş tarafta  yanak ve kaşın öne doğru itilmiş olmasıdır.

Ebeveynler tarafından sıklıkla “bebeğimin başının arkası düz, bu ne anlama geliyor?” diye soruluyor ve çoğu zaman bebeklerinin brakisefalik kafa şekline sahip olduğu anlamına geliyor. Brakisefali, genellikle kafasının arkası boyunca çok düz olabilen geniş bir kafa şekli olarak karakterize edilir. Ayrıca kafa arkada çok dik olabilir ve bazı durumlarda alın çok belirgin olabilir.

  • Scaphocephaly   

Bu, bazen Dolichocephaly  olarak adlandırılan uzun, ince bir kafa şeklidir. Dikkate değer bir özellik, ebeveynlerinin  fark edebileceği, bebeklerinin kulaklarının hizalı olmayabileceğidir.

  • Normosefali

Bu, kafa genişliği uzunluğunun %78-83’ü arasında ve diyagonal simetrisi 6 mm’den az olan bir bebek olarak tanımlanan normal bir kafa şeklidir. Başın üstünden bakıldığında, bir yumurta şeklini andırabilir. Ve normal olarak kabul edilir.

Genellikle bebekler bize brakisefali ve plajiyosefali kombinasyonu ile getirilir, ancak bazen skafosefali ve plajiyosefali kombinasyonunu da görüyoruz. Bu, bir bebeğin iki tip düz kafa sendromuna sahip olduğu anlamına gelmez; sadece düzleşmenin konumunu tanımlar. Bazı araştırmacılar, bu iki farklı deformite türünü karıştırarak onları tek bir ‘düz kafa sendromu’ şemsiyesi altında bir araya getirme eğilimindedir.

Bununla birlikte, tedavi söz konusu olduğunda (daha sonra tartışılacaktır) bu sorunlu olabilir, çünkü nereden başladığınızdan emin değilseniz, daha sonra kafanın nerede büyümesine izin vereceğinizi tam olarak bilmek imkansızdır. CranioWell’de, tedavi sırasında başın tam olarak nerede büyümesine izin vereceğimizi bilmek için her bir kafa şeklini her zaman ölçeriz.

Düz kafa sendromunun farklı türleri hakkında daha detaylı bilgi için lütfen makalemize göz atın.

Düz kafa sendromunun türleri olarak sıklıkla karıştırılan kafa şekli deformiteleri ve koşulları da vardır. Kraniosinostoz, kliniklerimizde sorulan nadir bir durumdur. Kraniyosinostoz yazımızda bu konu hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz .

Düz Kafa Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Peki, bir bebeğin düz bir kafasına sahip olmasının nedeni nedir? Düz kafa sendromuna neden olan bir kaç neden vardır:

1. Tummy – Time Aktivitesinin Kısıtlı Yapılması

Gözetimsiz uyurken sırt üstü geçirdikleri zamanı dengelemenin bir yolu olarak, karın zamanı , tüm zamanın sırt üstü geçirmelerinin azaltmanın harika bir yoludur; Bu süre zarfında uyanık olduğunuzdan ve bebeğinizi izlediğinizden emin olun. Karın zamanı, bebeğin sırtüstü ve yüzüstü yatış zaman yüzdesini eşitlemeye çalışmanın bir yolu olarak kullanılmazsa, düz kafa sendromu gelişebilir.

2. Rahimde ve Doğum Sırasında Basınç

Düz kafa sendromunun başlıca nedenlerinden biri, anne karnındayken bebeğin kafasına basınç uygulanmasıdır. Bu, daha az yer olduğundan ve bu nedenle doğmamış bebeklerin yumuşak kafalarına daha fazla baskı uygulanma riski olduğundan, en sık çoklu doğumlarda görülür.

Kafatasına baskı sonucu gelişen düz kafa sendromu fikrinden hareketle doğum sırasında forseps veya vakum uygulanması gerekiyorsa bu yöntemler bazen düz kafa sendromunun da oluşmasına neden olabilir.

3. Erken Doğumlar

Bebekler erken doğduklarında daha yumuşak kemiklere sahip olma eğilimindedirler ve bu nedenle ortaya çıkan düz kafa sendromuna daha duyarlıdırlar. Ek olarak, prematüre bebekler genellikle daha küçük ve daha zayıf olduklarından, başlarını kendileri hareket ettiremedikleri için başlangıçta başlarını bir tarafa koyma eğiliminde olabilirler.

erken doğanlarda düz kafa bozukluğu

4. Tortikolis

“Eğik boyun şeklinde görülen”  tortikolis , bebeğin boynunda sertlik olduğu ve bebeğin başını her iki yöne tam olarak çevirme yeteneğini etkileyebileceği ve ayrıca bebeğin başının bir tarafa eğilmesine neden olabileceği zamandır. Başın aynı bölgesine yapılan kısıtlı hareket ve baskı sonucu bu durum düz kafa sendromunun gelişmesine neden olabilir.

5. Uyku Pozisyonu

1990’larda Güvenli Uykuya Dönüş Kampanyası’nın ortaya çıkmasından bu yana, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebekler sırt üstü yatırılması önerilmektedir. Bu politika birçok bebeğin hayatını kurtardı. Tavsiyemiz, bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırmanız ve daha sonra uyandığında ve siz yanlarında olduğunuzda, karın zamanı ve yeniden konumlandırma üzerinde aktivite yapmış olduğunuzdan emin olun.

Düz Kafa Sendromunun Önlenmesi

Bebeğiniz gençken düz kafa sendromunun gelişmesini önlemenin veya düz kafa sendromunun oluşumunu en aza indirmenin sayısız yolu vardır . Birçok sağlık uzmanı, düz kafa sendromunun bir şekilde kendini düzelteceği konusunda ısrar edecektir. Bununla birlikte, araştırmaların , iki yaşında ciddi bir düz kafa sendromu şekline sahip olan popülasyondaki 25 bebekten 1’inin, 3 ve 4 yaşlarında hala ciddi şekilde deforme olmuş bir kafa şekline sahip olacağını gösterdiği akılda tutulmaya değerdir .

Bebeklerde Düz Kafa Sendromun Önlemek İçin İpuçları:

1. Pozisyon Değiştirme

Ebeveynler normalde bebeklerinin başlarında düz bir nokta fark etmeye başlarlar, çünkü kemikler hala yumuşak olduğundan, bebeğinizi gece ve gündüz uyanıkken kafa pozisyonunu değiştirmek, düzlüğün şiddetinin artmasını  önlemede büyük bir etkiye sahip olabilir. hiç geliştirme. Bunu nasıl güvenli bir şekilde gerçekleştireceğinize dair tavsiyeler için lütfen yeniden konumlandırma kılavuzumuzu okuyun .

2. Bol Karın Üstü Zamanı

Karın zamanının yapılmamasının plajiyosefali’ye neden olabileceği gibi, bunu önlemenin en iyi yolu, karın zamanının bebeğinizin günlük rutininin düzenli bir parçası olmasını sağlamaktır. Bu konuda daha fazla tavsiyeye ihtiyacınız olursa, tam bir karın zamanı rehberimiz var .

3. Basit Tutma Değişiklikleri

Günlük aktiviteler sırasındaki en basit değişiklikler düz kafa sendromunu önlemeye yardımcı olabilir, örneğin; araba koltuklarında geçirilen süreyi sınırlamak ve bebeğin beslenme pozisyonuna dikkat etmek, bu günlük aktiviteleri gerçekleştirirken her zaman sırt üstü yatarak veya başlarının arkasına dışarıdan baskı uygulayarak sınırlı bir süre geçirmelerini sağlamak.

4. Tortikolis için Egzersizler

Bebeğinizde tortikolis varsa, bunun düz kafa sendromuna yol açmamasını sağlamak için boyundaki gerginliği gidermek için yapabileceğiniz egzersizler vardır. Lütfen kendiniz yapmaya çalışmadan önce bu egzersizler hakkında bir doktor veya uzmanla konuştuğunuzdan emin olun.

Komplikasyonlar

Düz kafa sendromunun yan etkileri, çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde ortaya çıkma eğilimindedir. Standart ölçülerde spor kask ve başlık takamama gibi pratik zorluklar birçok çocuk üzerinde psikolojik ve sosyal etkiler yaratabilir. Ek olarak, özellikle okul boyunca bir kafa şekli şiddetliyse psikolojik endişe ve duygusal sıkıntı oluşabilir ve yetişkin yaşamına taşınabilir. Plajiyosefali’nin uzun vadeli etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen önceki makalemizi okuyun.

Düz Kafa Sendromu Tedavisi

Düz kafa tedavisinin bir biçimi olarak pozisyon değiştirme ve diğer çeşitli önleyici tedbirleri denediyseniz, ancak düzlük daha da kötüleşiyorsa veya azalmadıysa, kraniyal yeniden şekillendirme kask tedavisi şeklinde düz kafa sendromu tedavisi yardımcı olabilir.

Bebeğiniz 4 – 14 aylık  arasında ise, CranioWell uzmanlaştığı konu olan kranyal kask tedavisi yapılabilir. Bu kasklar, bebeğinizin başının büyümesini sağlamak ve kafadaki şekil bozukluğunun şiddetini azaltmak için özel olarak üretilmiştir.

Bu düz kafa sendromu tedavisi ancak 14 aylık olana kadar yapılabilir; çünkü bu yaştan sonra çocuğun kafasındaki kemikler artık şekillendirilemez  ve birleşmiş olacaktır.

Düz Kafa Sendromu Tedavisi Gerekli mi?

Bebeğinizin düz kafa sendromunu tedavi etmek için kask tedavisinin gerekli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz . Genel olarak, orta ila hafif düz kafa sendromu vakaları, belirtilen önleyici tekniklerin kullanılmasıyla iyileşecektir. Bununla birlikte, ciddi vakaların bu yöntemlerle tedavi edilme olasılığı çok daha düşüktür ve tavsiyemiz, beş aylık olduğunda bebeğinizin kafa şekli düzelmiyorsa, geri döndürmek için biraz yardıma ihtiyacı olacaktır.

Tedavi için kesme süresi 14 aylıkken, tedavi seçeneğinin bebeğiniz henüz küçükken denenmesi önerilir. Deneyimlerimiz, ne kadar erken başlarsanız, sonuç o kadar iyi ve tedavi o kadar hızlı olur.

Kask terapisine devam etme kararının ebeveynlerin fark etmesi ve netleştirebileceği bir şey olmadığını takdir ediyoruz. Bu nedenle, bebeğinizin kafa şeklinin ciddiyetini belirlemek ve herhangi bir karar vermeden önce size bir klinisyenle görüşme şansı vermek için kliniğimizi arayabilirsiniz. 0312 2832691

Menü