Konumsal Plajiyosefali’yi Anlamak

Ebeveynler, bebeğinin başının arkasında düz bir nokta oluşmaya başlarsa doğal olarak endişelenmeye başlar.  Çocuk doktorunuz, bebeğinizin kafatasını nazikçe yuvarlak bir şekle sokmaya yardımcı olması için öncelikle, pozisyon önerisi şikayet devam ederse  bir kask  tedavisi önerebilir.

Bebeğimin kafasında düz bölge oluşumuna ne sebep olur?

Bebeğinin kaska ihtiyacı olduğunu öğrenen birçok ebeveyn, kendilerini suçlamaya başlar. Teknik olarak plajiyosefali olarak adlandırılan sinir bozucu düz kafa sorununun kaçınılıp kaçınılamayacağını bile merak edebilirsiniz. Gerçek şu ki, çoğu bebeğin mükemmel şekilli kafaları yoktur. Aslında, çoğu yetişkinin de mükemmel şekilli kafaları yoktur. Küçük düzlükler ve hafif bir yamukluk normaldir. Bebeğinizin kafatasında büyük düz bir nokta varsa, bu genellikle doğumun bir sonucudur. Bebeğinizin kafatası doğum kanalından geçerken düzensiz bir şekilde şekillenmiş olabilir veya düzenli olarak aynı yönde sırt üstü yattıkları için oluşmuş olabilir.

Bebeğinizin kafatası yumuşaktır, bu da kafatası kemiklerinin yetişkinlikte olduğundan daha kolay hareket ettiği anlamına gelir . Bu, bebeğinizin kafasının doğum kanalından geçmesine ve bebeklik döneminde beyninin büyümesine olanak tanır. Ama aynı zamanda başın arkasına veya yanına sürekli baskı yapılması, düzeltilmezse kalıcı şekil bozukluklarına neden olabileceği anlamına gelir.

Deformity several

Bebeğimin ne zaman kaska ihtiyacı olur?

Bebeğinizin kafasının şekli genellikle beyin hasarına veya diğer gelişim sorunlarına neden olmaz. Peki, bebeğiniz için bir kask almanız gerekip gerekmediğini nasıl anlarsınız?

Doktorunuz, her sağlam çocuk ziyaretinde bebeğinizin kafa boyutunu ve şeklini kontrol edecektir. Bu ziyaretler bebeklik döneminde yaklaşık 2 ayda bir gerçekleşir. Bebeğinizde yaklaşık 4 aylıkken düzelmeyen düz kafa sorununuz varsa, doktorunuz bir kask reçete edebilir. Bir kaskın etkili olması için tedavi 4 ila 6 aylıkken başlamalıdır. Bu, kaskın bebeğiniz büyüdükçe kafatasını nazikçe şekillendirmesine izin verecektir. Tedavi genellikle 1 yaşından sonra etkisiz kabul edilir çünkü kafatası birbirine kaynamaya başlamıştır.

İlginizi Çekebilir:   Bebeklerde Kafatası Şekil Bozukluğu

Kask takmak neleri içerir?

Konumsal (pozisyonel) plajiyosefaliyi bir kaskla düzeltirken, tedavi süresince günde 23 saat kaskı bebeğinizin üzerinde tutmanız gerekmektedir. Çoğu zaman, kasklar birkaç ay boyunca çocuğa giydirilir. Çocuğunuzun kaskının, büyümelerine ve değişen kafa şekillerine ayak uydurmak için düzenli olarak, haftada bir kez ayarlanması gerekecektir.

bebek kaskı kaç saat takmalıdır

Konumsal plajiyosefali için diğer tedavi seçenekleri

Bazı araştırmalar, basit yeniden konumlandırma tekniklerinin kalıplanmış bir kask takmak kadar etkili olabileceğini göstermiştir. Tummy time rehberimiz işinize yarayabilir.  Doktorunuz ayrıca , sıklıkla beraber görülebilen bükülmüş bir boyun olarak karşımıza çıkan tortikolis gibi ek sorunları düzeltmek için fiziksel terapi önerebilir .

Bu teknikler bebeğinizi yeniden konumlandırmanıza ve kafatasına düz alanları kendi başlarına düzeltme fırsatı vermenize yardımcı olabilir:

  • Tummy Time Yapın: Mutlaka gözetim altında iken bebeğinizi her gün karnının üzerine koyun. Bu şekilde vakit geçirmesine izin verin. Bu, çocuğunuzun başının arkasına baskı süresini bir miktar ara vermenizi sağlar ve çocuğunuzun boyun kaslarını güçlendirmesine yardımcı olur.
  • Sarılın, kucağa alın: Bebeğinizi tutmak sadece harika bir bağlanma zamanı değildir. Aynı zamanda, bebeğiniz araba koltuğunda, salıncakta veya taşıyıcıda otururken doğal olarak meydana gelen, çocuğunuzun başının arkasındaki baskıyı da hafifletir.
  • Sık pozisyon değiştirin: Bebeğinizi kafasındaki düz noktadan uzaklaşmaya zorlayacak pozisyonlara yerleştirmeyi deneyin. Her iki taraftan da emzirin. Onu beşiğine farklı pozisyonlarda yatırın, böylece sizi görmek için dönmesi gerekecek. Ayrıca ara sıra beşiğini hareket ettirmeyi deneyebilirsiniz, böylece kafasındaki hiçbir nokta fazla basıya maruz kalmaz veya düzleşmez.

Çoğu durumda, bebeğinizin kafa şekli kendi kendine düzelir. Zaman ve biraz çabayla, bebeğinizin kafası büyüyecek ve hareket etmeye ve daha fazlasını yapmaya başladıkça normale dönecektir.

Kask takmak ise, bebeğinizin kafasındaki büyük kusurları veya düz noktaları düzeltmenin iyi bir yoludur. Bebeğinizin kaska ihtiyacı olup olmadığını ve düz noktasını düzeltmek için neler yapabileceğinizi doktorunuza sorun.

İlginizi Çekebilir:   Çerezler (Cookies) Politikası
Menü