Tortikolis , bazen bükülmüş olarak da adlandırılır, Latince tortus (eğri – bükülmüş) ve collum (boyun) kelimelerinden gelir . Bu durumdaki bebeklerin başları bir tarafa çevrilir ve eğilir ve başlarını karşı tarafa hareket ettirmek için mücadele ederler.
Tortikolis nedir?
Gerçek bir tortikolis, sterno-kleido mastoid kasındaki (SCM) küçük bir karışık lif ‘düğümünden’ kaynaklanabilir. Bu kas lifleri düğümü, SCM tümörü adı verilen küçük bir yumru olarak hissedilir. Burada kullanılan tümör kelimesi sadece yumru anlamına gelir, bu nedenle bunun kanser anlamında olmadığını ve bunun altı aylıkken kaybolması gerektiğini belirtmek önemlidir.
Tortikolis, bebeğiniz genellikle başını döndürmede zorluk çekeceğinden ve baş ve boyun bölgesinde sınırlı bir hareket kısıtlılığı sergileyeceğinden, genellikle kolayca fark edilir.
Tortikolisin iki sınıflandırması vardır:
Konjenital tortikolis – Konjenital tortikolisin nedeni ya zor bir doğumdan kaynaklanabilir ya da bebeğin hamilelik sırasında anne karnında belirli bir pozisyonu korumuş olması ve bu bebeğin hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Konjenital tortikolis bebek doğar doğmaz tanımlanabilse de, birçok ebeveyn, doğal olarak baş ve boyun hareketleri üzerinde daha fazla kontrol kazanmaya başladıkları için, bebeklerinin birkaç aylık olana kadar bu rahatsızlığı fark etmezler.
Tipik olarak konjenital tortikolis, yeniden konumlandırma tekniklerine çok iyi yanıt verir. Yeniden konumlandırma ne kadar erken yapılırsa, sonuçlar o kadar başarılı olur. Bebeğin sınırlı hareketi, kafatasının bir kısmında uzun süreli baskıya neden olarak asimetrik bir kafa şekline neden olabilir. Konjenital tortikolis sıklıkla plajiyosefali ile ilişkilidir .
Edinilmiş tortikolis – doğumdan sonra gelişir ve bebeğin yaşamının ilk altı ayında belirginleşir. Bebekler bu durumu doğum sırasında veya bebeğin belirli bir pozisyonda uzun süreler boyunca yatarak sol ve sağ SCM kaslarında eşit olmayan bir uzunluğa neden olması sonucu olarak geliştirebilir.
Bunlar, sağlık uzmanı tarafından etkin bir şekilde tedavi edilebilen ve açıklanabilen edinilmiş tortikolis’in iki ana nedenidir. Tedavinin tam olarak etkili olabilmesi için, profesyonel bir teşhis konmak ve mümkün olan en kısa sürede gerekli tedaviye başlamak önemlidir.
Bebeğiniz İçin Doğru Tortikolis Tedavisi
Bir değerlendirme sırasında, bir tortikolisten şüphelenirsek , bebeğiniz için uygun tortikolis tedavisi bulmanıza yardımcı olacak tavsiyelerde bulunabiliriz .
Bebeğinizde tortikolis varsa ne yapacağınız konusunda hâlâ sorularınız varsa, bebeğinizin baş ve boynundaki hareket ve hareket aralığını iyileştirmek için deneyebileceğiniz farklı yeniden konumlandırma tekniklerini araştıran bilgilendirici blog yazımızı okuyun. Durum yeterince erken teşhis edilirse ve fizyoterapi ve germe ile dikkatli bir şekilde yönetilirse, önemli gelişmeler görmeye başlamalısınız. Bebeğiniz başını düz tutabilmeli ve başını her iki yöne de tam olarak çevirebilmelidir.
Bebeğinizin plajiyosefali olduğundan şüpheleniyorsanız, kraniyal tedavi merkezleri ve ya konu ile ilgili doktorlar ile iletişime geçiniz.